Søk i denne bloggen

fredag 10. juni 2022

Trump og 6. januar 2021 – The Real Story starting now.

Den 9. juni startet den første av en serie møter for å presentere hva og hvorfor 6. januar 2021 vil bli en merkedag i Amerikansk historie. Donald Trump og 6. januar var gjennomgangstema på denne bloggen i januar 2021. Da visste vi mindre enn vi vet i dag og mye mindre enn vi vil få vite de nærmeste dagene og senere i juli.









Den 9. juni startet det første av en serie møter for å presentere hva og hvorfor 6. januar 2021 vil bli en merkedag i Amerikansk historie. Resultatene av arbeidet til komiteen satt ned for å undersøke forholdene rundt stormingen av Capitol 6. januar 2021 vil bli presentert. Komiteen ble etablert av Demokratene i Representantenes hus i den amerikanske kongressen. Republikanerne, med to unntak, avviste granskingen. Allerede første møte viser at dette blir en historisk begivenhet. Fokus vil være rettet mot tidligere president Donald Trump og hans medarbeidere og deres medvirkning før og under tumultene. Komiteen mener disse var rettet mot å sabotere Presidentvalget ved å bidra til at valgresultatet i et utvalg stater ble «endret» til samlet valgseier for Donald Trump. Mest kjent er kanskje Trumps telefonsamtale med valgansvarlig Brad Raffensperger i Georgia, som selv er republikaner, der Trump ba ham finne frem 11.780 nye stemmer, for Trump, slik at valgresultatet i denne vippestaten kunne "vippe" Trumps vei. Komiteen består av syv demokrater og to republikanere. De siste to, Liz Cheney og Adam Kinzinger, er begge erklærte motstandere av Trump, erklært som RINOS av samme, og ble hentet inn i komiteen samtidig som demokraten, House Speaker Nancy Pelosi, avviste tre av fem kandidater foreslått av Republikanerne i kongressen. Dette førte til at Republikanerne trakk seg fra komitearbeidet. Komiteen har vært ledet av demokraten Bennie Thompson fra Illinois som også leder møtene i Kongressbygningen.

Donald Trump og 6. januar var gjennomgangstema på denne bloggen i januar 2021. Dette var før, i alle fall jeg, forsto rekkevidden av det som skjedde der og da. Her følger en revy for de som måtte være interessert. Den 8. januar var det fortsatt ikke klart om dette var et forsøk på statskupp? Men det lignet. Det ble også interessant å finne ut hvor Donald Trump, som presidentkandidat og president hentet sin støtte fra. Og selvfølgelig ble Trumps personlighet et tema. Etter hvert kom Trump på banen med synspunkter som viste at han lang fra var uenig med de som stormet Capitol 6. januar. Og deretter, allerede 15. januar, startet han valgkampen mot presidentvalget i 2024. Så ble han stengt ute fra Twitter og fikk senere etter hvert ideen om å starte eget mediehus. Trumps personlighet ble igjen tema rettet mot hvor han henter sin overdimensjonerte selvforståelse fra. Trump furtet en del mot slutten av januar 2021 så det var grunn til å tenke litt rundt om vi ville høre fra ham igjen. Her kom det raskt en avklaring da han åpnet sitt eget Office i Florida som erstatning for det ovale kontoret i Det Hvite Huset han da hadde forlatt. Senere klarte han det kunststykket å overta "The Big Lie" som egentlig var betegnelsen demokrater brukte om Trumps påstander om valgfusk. For Trump ble "The Big Lie" en løgn om at Trump tapte valget. Enda senere startet han også eget mediehus. Men det er en annen historie.

Toneangivende republikanere deler Trumps versjon av "The Big Lie". Trump har allerede i forkant gitt sin kommentar til komiteen og dens arbeid: He claims that the committee – which pored over thousands of hours of depositions and over 100,000 documents in its year-long investigation – “refused to report on the massive amount of irrefutable evidence” that he says shows that the 2020 election was “stolen”. Kevin McCarthy, som leder republikanere i Representantenes hus, mener andre utfordringer burde oppta politikernes oppmerksomhet og tid i disse dager: I don’t see any prime time hearings set for gas price, for battling inflation, for feeding our children, for making the streets safer.” Og han avsluttet med å si at Republikanerne har bestemt seg for å gjennomføre en «counter-investigation» rundt det som skjedde 6. januar når de forventes å få flertall i begge kamre etter mellomvalget. 

Fra "The big lie" to "The big ripoff" og en Kangaroo Court. I den andre høringen, mandag 13. juni, fokuserte man på Trumps gjentatte påstander om valg-svindel og veien fra "The big lie" to "The big ripoff" ble omtalt. Trump brukte påstanden om "The big lie" til å hente inn bidrag fra tilhengere til et fond som skulle finansiere rettssaker for å gå etter valg-svindel i valgdistriktene der han mente man hadde bevis for slikt. Sakene som ble forelagt domstolene ble avvist og pengene, noen hevder flere milliarder USD, går til andre formål etter Trumps forgodtbefinnende. Kimberly Guilfoyle som er forlovet med Donald Trump jr. fikk f.eks. 60.000 USD for en tale under folkemøtet foran Det hvite hus 6. januar. Talen varte under 3 minutter og handlet om hvor fabelaktig Trump var som president og at valget ble stjålet fra ham. Noen har regnet seg frem til at honoraret tilsvarer rause ca 3.500 kroner per sekund taletid. 

"Red Mirage" er et annet begrep man bør merke seg om man  er interessert i å følge denne saken. "Red Mirage" beskriver et fenomen i Amerikanske valg: Republikanerne stemmer på valgdagen, mens svært mange Demokrater avgir forhåndsstemmer. På valgdagens opptelling, teller man først stemmer avgitt ved urnene. Derfor vil Republikanerne innledningsvis lede i antall opptalte stemmer, ofte ganske klart, mens etter hvert, når forhåndsstemmene telles vil valget kunne svinge til fordel for Demokratene slik det gjorde i 2021. Videopptak av "mystiske personer" som henter frem "kasser med tusenvis av falske stemmesedler" var i realiteten legitime valgmedarbeidere som hentet frem forhåndsstemmer fra forseglede bokser til telling. Trumps versjon av the big lie har trolig sin forklaring her. Enten forsto ikke Trump dette, han ville ikke forstå det, eller han mente at bare stemmer avgitt på valgdagen burde gjelde. Men slik var ikke valglovgivningen i USA høsten 2021. Trumps kommentarer til det som ble presentert mandag 13. var bl.a. at komiteen er en "Kangaroo Court" og at "the investigation was designed to distract Americans from the "disaster" of Democratic-led governance". 

Fra "The big lie" til "The big ripoff", til "Hang Mike Pence". I den tredje høringen, torsdag 16. juni var man kommet til selve stormingen av Kongressbygningen og jakten på visepresident Mike Pence. Noen timer før  visepresidenten skulle lede opptellingen av stemmer og valgmenn i kongressen oppfordret Trump ham gjennom følgende Tweet: "States want to correct their votes, which they now know were based on irregularities and fraud, plus corrupt process never received legislative approval. All Mike Pence has to do is send them back to the States, AND WE WIN. Do it Mike, this is a time for extreme courage!" Trump var fortalt gjentatte ganger og Pence visste at Pence ikke hadde myndighet til å gjøre dette. Under talen sin for de som etter hvert stormet Kongressen sa Trump ​​”If Mike Pence does the right thing, we win the election,” and “I hope Mike has the courage to do what he has to do and I hope he doesn’t listen to the RINOS and the stupid people that he’s listening to.” Senere twitret han at Pence “didn’t have the courage to do what was necessary.” og mobben rundt og i Kongressbygningen begynte å rope "Hang Mike Pence" og søke etter ham inne i bygningen. Galgen var allerede satt opp utenfor. Spørsmålet mange stiller seg etter denne runden er vel om Trump bør kunne bli president igjen. Det bestemmes ikke i kongressen. Flere "høringer" gjenstår.

Kjente profesjonelle valgjuksfiksere og ingen representasjon fra «The other side». Den fjerde høringen tirsdag 21. juni fokuserte på de gjentatte forsøkene på å påvirke valgansvarlige i vippestatene, slike som allerede nevnte Raffensperger. Budskapet fra Trump og hans støttespillere var hele tiden at valget ikke hadde foregått på riktig måte og at Trump egentlig var valgets vinner. Menige valgmedarbeidere i Georgia ble vist frem på klipp av videokameraer fra valglokalene og i omtale fremstilt som «kjente profesjonelle valgjuksfiksere», mens de egentlig arbeidet overtid med telling av kontrollerte stemmer for å få bekreftet valgresultatet. Dette førte til trakassering og trusler fra lokale Trumptilhengere. Slik trakassering rammet også flere av de ansvarlige for valgene i vippestatene. Det kom også frem at Republikanerne trakk seg fra å oppnevne representanter til komitearbeidet. Trump klager på komiteen som ikke har representanter fra «The other side», det vil si kongressrepresentanter som deler hans syn på valget som rigget og at det egentlig var Trump som vant. Valget var ikke rigget så strengt tatt finnes det ikke noen «The other side».

Ledelsen i Justisdepartementet stilte seg på bakbeina. Ville ikke bekrefte valgjuks.  Den femte høringen torsdag 23. juni fokuserte særlig på Trumps forsøk på å påvirke Justisdepartementet til å gå etter hans påstander om valgjuks. Etter at øverste leder i departementet William Barr trakk seg fra stillingen 23. desember 2021, etter å ha blitt utsatt for press for å støtte opp om Trumps påstander om valgjuks, overtok nestleder Jeffery Rosen rollen som den som måtte stå imot presset fra Trump. Trump lanserte etter hvert en kandidat som ny øverste leder i departementet, Jeffrey Clark. Clark var, etter personlige samtaler med Trump, villig til å ta på seg oppgaven forusatt at Rosen og hans nestleder Richard Donoghue sammen ville skrive under på et brev til de styrende i Georgia der de sammen ga uttrykk for bekymring rundt påstått valgjuks i denne delstaten. De skulle også foreslå at det ble utpekt alternative valgmenn fra Georgia som kunne bekrefte at Trump fikk flest stemmer i denne vippestaten under opptellingen i Kongressen 6. januar. Rosen og Donoghue avviste å signere et slikt brev og forhindret med dette skifte av ledelse i departementet og gjennomslag for Trumps påstander om valgjuks. 

Trump ville selv delta i stormingen 6. januar. Dette er inntrykket man lett vil sitte igjen med etter den sjette høringen, som ble lagt til tirsdag 28. juni før komiteen tar pause. Sentralt i denne høringen var avhøret av Cassidy Hutchinson som ble ansatt i Det Hvite Hus som Stabssjef Mark Meadows høyre hånd. Her fikk vi vite at Trump insisterte på å være tilstede i Kongressbygningen når stemmene fra valget skulle bekreftes. De som stormet kongressbygningen var ikke der for å skade ham, skal han ha hevdet, overfor de som frarådet dette. Staben hans ga beskjed til sjåfører og sikkerhetsfolk at han ikke skulle kjøres dit. Trump skal på et tidspunkt ha forsøkt å overta rattet fra sjåførene på en bil han mente var ment å skulle kjøre ham til Kongressbygningen. Denne delen av vitnemålet er det blitt stilt spørsmål ved. Ellers fikk vi vite at en Trump i dårlig humør hadde for vane å kaste mat fra spisebordet i veggen, om han ikke da som alternativ rev hele duken av spisebordet slik at mat, service og bestikk havnet på gulvet. Litt såpeopera. Noen mener han kan tiltales ut fra det som er kommet frem i høringene så langt, andre ikke og/eller at han ikke bør tiltales. Flere høringer gjenstår, men disse kommer først senere i juli. Og snart vil han måtte ta beslutningen om han stiller som presidentkandidat i 2024. 

 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar